onsdag 16 september 2009

Twelve years and counting

Det ar 12 ar sedan jag o Tim hade var forsta "date" aven om det inte riktigt var en date alls. Och vi hade inte nagra traditionella traffar efter det heller. Vi har aldrig firat den 16e September for Tim kom aldrig ihag datumet och den enda anledning jag kom ihag var for att jag skrev i min dagbok det aret... men i ar kom jag ihag o ville reflektera lite pa den dagen och varat liv tillsammans

Here it is:
For tolv ar sedan foljde jag med Elin, min noska au-pair van, till JFK. Hon skulle hem till Norge och Tim var snall nog at kora henne. Och jag var ledig den veckan sa jag foljde med.
Pa vagen fran JFK sa hade vi 3 timmar att snacka o lara kanna varandra och Tim fragade mig om jag ville folja med till hans kompisars hus ute pa landet som han och nagra andra kompisar tog hand om medan de var pa smekmanad. Eftersom min sista van just hade akt hem tyckte jag att det var en bra ide. Vi akte hem till mitt hus, jag packade och sen akte vi vidare till deras hus. Pa vagen dit sa Tim att det inte fanns sa manga sangar och skulle jag ha nagot emot att dela en med honom. Det hade jag inget emot!
(Senare larde jag mig att det fanns massor med sangar o soffor lediga, men det ar val inte sa viktigt)
De nastfoljande dagarna spenderade vi tillsammans i huset och jag borjade tycka om honom (Aven fast jag kommer ihag att jag tankte "Who is this redneck" efter det att vi hade akt 3hjuling och skjutit med bossa)
Nar min semester var over och jag borjade jobba igen kom Tim som en riddare pa en (inte vit men) lila springare (hans bargningsbil) och plockade upp mig varje kvall. Jag umgicks da med honom, hans familj och hans kompisar och behovde inte hanga med vardfamiljen.

Det var sa det borjade (fast vi hade faktiskt traffats innan nar vi gick pa bio med Elin och en av hans kompisar Eric. Men da var jag dar med Elin och Eric korde mig hem sa jag brydde mig inte sa mycket om Tim.)

Sen tog det inte sa lang tid innan jag fattade att jag faktiskt tyckt om honom jattemycket. Vi spenderade varje kvall tillsammans och varje helg sov jag hos honom. I mars var min vardfamilj borta nagra dagar och en kvall sov Tim over hos mig. Min vardmamma Mary kom hem pa morgonen o gav oss en rungande utskallning att jag hade tagit in en man i hennes hus osv. osv. Som om han var nagon okand framling som sov over. Efter den dagen sa sov jag hos Tim varje kvall ocksa. (Och Mary maste ha snackat med Dan (pappan som var mycket schysstare och avslappnad) for inget namdes om det igen)

Nar mitt ar var over och jag akte hem tvingade jag pappa att kopa mig en flygbiljett tillbaks till USA. Jag var hemma i 5 veckor och laaaaangtade tillbaks till NY o Tim.

Varfor? Det finns ju man o killar over hela varlden. Men jag hade hunnit inse att det inte fanns nagon som var som Tim.




  • Han alskar mig helhjartat.

  • Han visar det dagligen.

  • Han skryter om mig till sina vanner

  • Han ar handig (min egen McGyver!)

  • Han jobbar hart

  • Han alskar min mat (sagar att den ar battre an sin mammas mat)

  • Han ar sa sot med barn

  • Han ar kanslig

  • Han ar hjalpsam

  • Han ar sa bra med hundar

  • Han tittar pa "So you think you can dance" med mig och kommenterar, aven om han sager att han hatar programmet.

  • Han gillar samma filmer o TV program som jag (OK det ar nagra som han inte gillar som jag tittar pa nar han inte ar hemma)

  • Han tittar pa mina scrapbook album nar de ar fardiga OCH visar dem till andra

  • Han klagar inte nar det ar stokigt
  • Han gillar att gora saker utomhus
  • Han ar eftertanksam
  • Han gillar att prova nya saker

  • Han tycker att jag ar snygg

  • Han ar snygg

  • Vi kan prata om allt

  • Han ar min basta van

  • osv

  • osv

torsdag 10 september 2009

from trash to treasure

Har om dagen sa gav Tims mamma mig en "bushel" av broccoli. Det visade sig vara ca 15 jatte broccoli i en lada.
Jag Googlade genast hur man ska frysa in dem och larde mig da att man ska skolja dem, bryta dem i bitar, lagga dem i salt vatten i 30 minuter sa att alla smadjur som bor i dem dor (urk.). Skolj igen. Sen kokar man broccolin i exakt 3 minuter och lagger det sedan i kallt vatten. Till sist later man det torka lite och sen ar det bara att lagga det i plastpasar o frysa dem. Jag lade till steget att vacuumforpacka broccolin (jag har ju e sa maskin) for att det skulle halla sig annu batte och ta upp mindre plats i frysen.

Side note: Jag ALSKAR att vacuumforpacka. (Jag vet jag ar lite konstig men det ar ju sa coolt och ser sa proffsigt ut)

Nar jag var klar hade jag alla stjalkarna kvar och tyckte att det var lite slosaktigt att bara slanga dem pa komposten. Sa jag rev dem i min food processor. Men jag visste inte riktigt vad jag skulle gora med dem. Tidigare under dagen hade jag hittat ett recept pa zucchini cakes pa min favvis blog Pioneer Woman som lat gott...fast problemet var att jag inte hade tillrackligt med zucchini. MEN...I stallet for en stor riven zucchini anvande jag tva handfullar (4-5-6 dl?) av min rivna broccoli och det blev battre an vad jag trodde. Jag hade lite smalt smor till och det var bara sa underbart.
Om ni som jag haller pa att drunkna i broccoli (eller zucchini), eller om ni vill ata en jattegod vegetarisk ratt, eller om ni tycker att det later gott sa MASTE ni bara prova de har broccoli burgarna (som jag valjer att kalla dem)

Ni bor ocksa ga in pa Pioneer Womans blog o kolla in alla hennes recept...de ar bara for goda och hon skriver sa roligt ocksa.

torsdag 3 september 2009

The new Martha Stewart

Har ar vadret urfint. Sol, inte ett moln sa langt ogat kan na, varmt, men inte for varmt.

Och jag gar ut...jag lovar. Varje gang jag tommer skalen med kompost bidrag, eller nar jag plockar plommon, gurkor, orter o tomater, eller nar jag hamtar posten, eller nar jag hanger tvatt pa linan.


Men annars har jag varit inne ratt mycket och har fixat i koket. De senaste dagarna har jag gjort 3 satser plommonsylt (2 olika recept), en sats tomatsas, hemmagjord ketchup, ugnstorkade tomater och plommon (fast de ar inte sa goda tyvarr), 2 limpor vetekrossbrod, svensk ostkaka med jordgubbsas, skaldjursas gjord pa skalen fran rakor o kraftor OCH sen har jag ju lagat middag ocksa.

Det ar mycket att gora och man blir lite trott (speciellt pa att diska alla kastruller), men man blir ocksa skont trott av att vara produktiv och frysen ar nu full av sommargodsaker som vi kan njuta av pa hosten o vintern. Jag maste ju gora det nu innan tomaterna o plommonen ruttnar bort.


Jag har insett att mitt koksliv har varit valdigt influerad av vad som har skordats denna sommaren.

  • Forst kom smultronen som tog lang tid att plocka men de avnjots andaktsfullt

  • Sen kom raberber som blev till paj, kram och som fros in

  • Tim fangade fisk o vi at en hel del

  • I juli dignade vara bjornbarsbuskar o jag gjorde sylt o paj
det forsta ur gronsakstradgarden var salladen


  • sen gurkan

  • sen orterna

  • och antligen tomaterna som jag har atit farsk pa smorgasar o i sallader, ugnsbakad med pasta, som sas, som soppa och som har frusits in i alla olika former



  • sen mognade alla plommonen pa vart ena morklila plommontrad det blev val 4-5 kilo som har tagits vara pa. De ar tyvarr lite bittra sa de ar inte sa goda raa och jag fick lara mig att lasa min egen handstil och tilsatta 7 dl socker inte bara 1 nar jag gjorde sylt...



  • Sen har jag plockat gul squash som jag fyllde (recept kommer) Jag som aldrig har gillat squash sadar ALSKADE dem sahar

  • Jag har borjat plocka mina applen, fast det ar inte sa manga, men paj o tosca applen blir det val och kanske appelmos om jag har tur

  • Det andra plommontradet som ar overfullt i ar har borjat mogna sa smatt men kommer val att vara helt moget i helgen eller nasta vecka sa da blir det till att producera mer sylt, paj och sen far jag val leta efter lite recept


  • Sen kvar i tradgarden har jag mina grona bonor...jag har skordat typ 20 bonor och har 3 till som hanger dar...jag hade hoppats pa massor sa att vi kunde frysa in dom...men det blev inte sa mycket med det.

  • jag har ocksa en stackars broccolli planta som overlevde, den har en krona som ar typ 7 cm i diameter och ett blomkalshuvud som ar 3 cm i diameter..hmmm inte bra

  • sen har jag selleri som ar tunn men som har kraftig smak...har inte anvant den sa mycket annu, men selleri blir bra torkad

  • Till sist kommer butternut squash som annu vaxer for fullt men som inte annu ar redo att plockas, men det ar urgott att baka i ugnen eller grilla och gora soppa pa

  • och sen i oktober ar det jaktsasong sa da blir det val till att laga radjur

...aaaahhh hur ska jag fa plats i frysen??

onsdag 2 september 2009

The cookbook

Har ar nagra av de recept jag har lagat pa senaste tiden

Kanelkryddad plommonmarmelad

1 kg plommon

1/2 dl vatten

7 dl socker

saft fran 1 citron

1/2tsk kanel

1 krm malen nejlika



Skolj plommone. Lagg i grytan o hall pa vattnet. Sjud under lock ca 30 min. Ta upp karnorna, hall pa sockret o citronsaften. Skumma noga. Tillsatt kryddorna. Koka 40 min utan lock. Hall pa varma burkar. OBS! DUBBLA EJ!



Fylld squash

2 medelstora squash (gron eller gul)

1 gul lok (eller 2 om du gillar lok)

100-150g bacon (nu vet du att det blir gott)

1 burk tomater (400g) eller 4-6 farska tomater (du vet att jag anvande farska eller hur)

1 msk vetemjol

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 dl riven ost (YES ost, nu blir det definitivt smarrigt!)



Satt ugnen pa 200 grader C.

Skolj squashen. Dela den pa langden. Grop ur det mesta av fruktkottet med sked o hacka det. Pensla halvorna med olja. Lagg dem pa ett ugnsakert fat o satt in dem i ugnen 15-20 min sa att de blir nastan mjuka.

Under tiden gor fyllningen: Skala o hacka loken. Skar bacon i sma strimlor. Fras loken o bacon. Lagg i den hackade squashen mot slutet.

Hall av spaden av burktomaterna eller skar de farska tomatera i tarningar. Blanda i tomaterna, stro over mjolet. Ror om o koka i 3-5 min. Smaka av med salt o peppar.

Ta ut skalhalvorna, oka varmen till 225-250 grader C. Fordela fyllningen i halvorna o stro over osten. Gratinera tills ytan har fatt vacker farg ca 10-15 min.

Njut!



Ketchup (fran Allt om Mat, Juli 2009)
5 mogna roda tomater
1 lite gul lok
2 vitloksklyftor
1/2 dl vitvinsvinager
1/2 dl tomatpure
1/2 dl farinsocker
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skalla o skala tomaterna. Skar i bitar. Skala o hacka lok o vitlok. Lagg alla ingridienser i en kastrull.
Koka upp o lat sjuda i 20 min. Mixa slat med matberedare eller mixerstav.
Lat kallna o forvara i kylskapet.

Ketchpen smakar som ketchup men sa mycket battre. Har redan anvant den pa varmkorv, hamburgare o blomkalsplattar- skitgott!