torsdag 18 november 2010

SOLD to number 590

Jag vet inte hur det ar med er andra, men innan i ar sa hade jag aldrig varit pa nagon auktion. Jag hade sett det pa TV och man har ju last o hort talas om det fran Tim's slaktingar som gar pa auktioner ibland. Men jag hade aldrig gatt pa en sjalv.

 I varas gick vi pa en och det var OK. Det var ganska trangt, varmt, grejerna gick ganska dyrt sa det var inte sa kul.(Forutom en tavla som bjods upp till $6000 det var helt elektriskt i rummet!) Jag var inte direkt intresserad av att ga pa fler.
Sa i somras gick vi pa en som sedan ledde till flera auktioner samt yardsaling...ni har last mina bloggar om det innan (Eller Hur?!?)
Men jag har inte skrivit sa mycket om auktionerna i sig.

Det ar flera olika auktionshus inom 50 min som vi gar till och de ar alla lika men ocksa valdigt olika. Vadbjudningen ar i stort satt det samma overallt. Auktionsutroparen borjar hogt och gar ner i pris. Nan vinkar till nar de har ett pris som de ar redo o borja med och sen kan man vifta till eller ropa om man ar intresserad. Sen behover man bara nicka eller skaka pa huvudet for att visa om man vill betala det priset som utropas. Det ar valdigt spannande och kan vara intensivt. Man vill ju vinna! Nar man har vunnit visar man sitt nummer som ropas ut o antecknas tillsammans med grejen man just kopte.
Numret far man innan genom att lamna informationen pa sitt korkort. Paa somliga auktioner har man fast nummer (samma varje gang) andra far man ett nytt nummer varje gang.

Innan jag gick pa auktioner var jag radd att om man bara andades for hogt sa hade man rakat kopa en tavla for 100 dollar eller natt, men sa ar det inte riktigt. Utroparen kollar efter ogonkontakt och om han rakar ta ett ovilligt bud, sa tar de bara tillbaka det.
Vissa auktioner gar ner till $1 som lagsta utrop. Ibland blir det ocksa det hogsta. Vi har kopt soffor, bokhyllor och lador fyllda med grejer for en dollar var. Andra (snobbigare) auktioner gar inte lika lagt istallet later de bli att salja det om de tycker att kanske de kan fa mer utav det nan annan gang.
Vissa auktioner saljer snyggare och mer vardefulla grejer tiill hogre pris. Andra saljer saker fran olika hus som har blivit tomda och det kan vara vilken skit som helst, eller en skatt. Ibland koper man en lada med olika saker som ingen vill ha for en dollar, men sa hittar man en liten broch pa botten som man saljer for 20 dollar och plotsligt sa har man tjanat in allt man spenderade den kvallen inklusive bensin. Eller sa koper man en lada for nagot pa toppen sag bra ut, men det var inget speciellt. MEN sa pa botten hittar man en bla glas uggla som bara passar perfekt i min uggle samling!

Sen ar det manniskorna som gar pa auktioner som ar intressanta i sig. Vi ar for de mesta de yngsta dar om man inte raknar det enstaka barnet som ibland ar dar. Pa de billigare och mer lantliga auktionerna ser manniskorna billigare o lantliga ut. Och pa de "finare" auktionerna har deltagarna nagot fler tander. Sen finns det nagra som vi ser varje vecka pa fler auktioner. Nagra ar som vi som gillar auktioner. Som koper for sig sjalv och for att salja lite. Sen finns det de som ager antikaffarer o.s .v Sen finns det de so bara samlar saker pa hog. De bara koper for att kopa.

Varje utropare har sin egen stil och rutin. Sattet de rabblar pa ar olika och det ar kul att hora pa en duktig utropare med god rytm och utstralning. De beskriver sakerna de saljer och vissa ar battre/arligare an andra. Vissa gillar att skamta med publiken/kunderna och de som jobbar det. Speciellt den minsta och narmsta auktionen som vi gar till varje torsdag kvall ar valdigt underhallande. Auktioner ar valdigt interaktiva. Och i synnerhet den har. Folk i publiken ropar ofta ut kommentarer. Utroparen skamtar, kommenterar och retas. Det ar battre an TV!

Sa det ar latt att se varfor vi har den har nya hobbyn/inkomsten/utgiften

Inga kommentarer: